· 

Zingen na de coronastops

Loop niet te hard van stapel!

Over weer gaan zingen na de coronastops

 

Ik heb momenteel wel een handvol leerlingen op les die op de één of andere manier last heeft van hun stem: 

- een vermoeid gevoel

- heesheid

- slijm dat opkomt bij het zingen

- een kraakje

- steeds een kuchje tussendoor 

 

Veelal is dit het gevolg van het té snel opvouwen van het zingen na de lockdowns en dit is heel vervelend! Want juist nu er weer samen gezongen kan worden, gerepeteerd en opgetreden, wil je natuurlijk niet langs de kant staan toekijken!

 

In deze blog schrijf ik over het rustig opbouwen van het zingen na de lockdowns en ook nadat je corona hebt gehad, zodat je met volle stem én vol plezier weer kunt zingen!

 

Veel zangers hebben inmiddels corona gehad en veel van hen (ikzelf ook) merken dat hun stem hierna langere tijd minder belastbaar is: Je kunt er minder mee dan voor corona.

Bij de één blijft dat vervelende kuchje een tijd hangen (wat niet bevorderlijk is voor je stem, want door te kuchen, krijgen je stemplooien steeds een optater. Hierdoor ga je meer slijm aanmaken op je stemplooien en dit moet je vervolgens weer wegkuchen: een vicieuze cirkel dus), de ander merkt dat zijn stem wat hees klinkt en weer een ander krijgt een branderig gevoel in de keel nadat hij/ zij langer achter elkaar zingt.

 

Ook zangers die geen corona gehad hebben en die na een lange coronastop ineens weer volle avonden gaan zingen in hun koor, of weer gaan optreden hebben vaak last van hun stem.

 

Vooral als je in de lockdowns niet veel gezongen hebt, of minder gesproken, kun je merken dat je stem eerder moe is, of dat je bijvoorbeeld minder hoog kunt zingen dan daarvoor.

 

Start daarom alsjeblieft voorzichtig weer op met zingen! Loop niet te hard van stapel door meteen weer hele avonden te willen zingen! Je kunt dan gemakkelijk last krijgen van vermoeidheid, of het gevoel dat bepaalde tonen niet lekker voelen.

 

Want, ik herhaal het nog maar even 😉, om te zingen gebruik je enorm veel spieren, en dit vergt onderhoud! Net zoals bij sporten, moet je deze spierkracht weer rustig opbouwen voordat je helemaal full power kunt gaan.

 

Maar: op welke manier kun je dan wel weer lekker gaan zingen, met de minste kans op stemproblemen?

  1. Begin altijd met een goede warming-up. Denk hierbij aan neuriën, bubbelen, sirenes, de liptril. Een paar minuutjes is genoeg om je spieren op te warmen.
  2. Voel heel goed aan wanneer het genoeg is geweest. Bij pijn in je keel moet je altijd stoppen, maar ook als je stem vermoeid voelt, kun je het beste stoppen. Een hele avond zingen is niet vanzelfsprekend wanneer je dit een tijd niet gedaan hebt!
  3. Houd korte pauzes tussen het zingen door. Pauzes van 10 min. kunnen al heel erg helpen.
  4. Praat overdag niet te luid. Zeker als je een sprekend beroep hebt, kan dit zorgen voor extra vermoeidheid. Toen ik nog voor de klas stond, had ik zeer regelmatig last van een vermoeide stem, omdat ik onbewust te veel druk zette en te luid praatte..
  5. Geef genoeg energie bij het zingen. Let er daarbij vooral goed op, dat de adem blijft stromen!
  6. Begin met zingen op een comfortabele hoogte. Wanneer dit goed voelt, kun je de hoogte uitbreiden. Begin niet meteen met een avond lang zingen op de hoge g 😉

 

Wat ik je vooral wil meegeven, is dat je heel goed op jezelf let.

Zing niet een hele avond mee, omdat je dirigent dit van je verwacht, of omdat je dit voor je zangdocent wilt doen.

Op de lange termijn heeft niemand hier wat aan, want met serieuze stemproblemen kun je nog veel minder..

 

Mocht je last blijven houden bij het zingen en je voelt dat het niet hetzelfde voelt als eerder, dan is het wellicht verstandig om even langs je huisarts te gaan, er kan dan iets anders aan de hand zijn en heb je mogelijk bijv. logopedie nodig.

Overigens heb ik zelf meerdere malen logopedie gehad en ik vind het verbazingwekkend hoe snel je stem weer kan herstellen met de juiste begeleiding en oefeningen!! Blijf hier dus niet te lang mee rondlopen.

 

Maar voor de meesten onder ons geldt, dat je met rustig opbouwen en de tips van hierboven na een tijdje gewoon weer op volle kracht jouw muziek kunt zingen!!

 

Zangschool Houten

T: 06 15 566 522

E: info@zangschoolhouten.nl

 

Zangschool Houten Academie:

https://zshacademie.nl 

 

Tournooicamp 12

3992 CM Houten

 

KvK: 75927799

BTW-id: NL003028554B87

Openingstijden

Maandag 9.00 - 14.00 uur
Donderdag

9.00 - 17.00 uur               

Vrijdag

9.00 - 14.00 uur